El- & energiprogrammet

Tycker du det är kul att arbeta med både händer och huvud och gillar utmaningar? Vill du kunna ta ett jobb inom ett ständigt växande framtidsområde? Är du intresserad av teknik, data, elektronik, informationsteknik samt el- och teleinstallation? Då är El- och energiprogrammet med Automation eller Elteknik ett bra val!

TeknikCollege – TC
Regionens näringsliv är en del av utbildningen genom samverkan i TeknikCollege, där du garanteras APL – arbetsplatsförlagt lärande – på något av de medverkande företagen.
Läs mer om Teknikcollege här: teknikcollege.se/omteknikcollege

Inriktning Automation 
Automationsutbildning är för dig som vill arbeta med framtidens teknik, moderna maskiner och utrustningar som har avancerade styrsystem. Utbildning i automation ger dig stora möjligheter att välja yrkesbana och en stor arbetsmarknad öppnar sig både i Sverige och övriga världen.

Avancerade styrsystem och robotar som styrs av datorer finns inom en rad olika områden t ex livsmedelsindustrin, processindustrin, verkstadsindustrin samt inom fastighetsbranschen. Dessa styrsystem och robotar skall sättas i drift, utvecklas och underhållas av tekniker som har goda kunskaper inom bl a ämnena styrteknik, reglerteknik och mekatronik.

Utbildningen inom automation kan beskrivas som mötet mellan elektronik, mekanik och programmering och yrket är en blandning av elektriker, tekniker och datatekniker. Du får kunskap om vanligt förekommande komponenter och deras funktioner, och du får lära dig programmering av såväl enklare som mer avancerade styrsystem.

Inriktning Elteknik
Specialämnen på denna inriktning är el-installationer och el-kunskap. Trivs du med att jobba fritt och självständigt och tycker att det är kul att skruva isär, sätta ihop och lösa tekniska problem, kommer du trivas med arbetet som elektriker.

Det finns många olika yrken med olika arbetsuppgifter i olika miljöer. Elektriker som arbetar med nyinstallation, service, underhåll och reparationer kommer alltid att behövas. Det innebär att du får syssla med felsökning och reparationer, kompletterande installationer, till exempel uppsättning av el-centraler, kabeldragning och med att montera strömbrytare och vägguttag. Du kan också få jobba med larm för inbrott och brand samt installation av data- och kabel-TV-nät.Din kompetens kommer att vara efterfrågad och elektrikerbranschen är helt klart en attraktiv bransch.

El- och energiprogrammet ger dig grundläggande behörighet till vidare studier på yrkeshögskola. Med komplettering av svenska och engelska ges behörighet för fortsatta studier på högskola eller universitet. Vi har ett nära samarbete med arbetsgivarna inom branschen och du kommer under din APL (arbetsplatsförlagt lärande) att få många tillfällen att pröva dina kunskaper. Du får en modern utbildning som passar för de jobb som finns.

Se Skolverkets film om programmet

Relaterade nyheter