OL-teknik

OL-teknik

Vi har en till två teknikträningar i veckan året runt. De olika momenten som tränas är bland annat kurvbildsträning, kartkontakt, sträckplanering, kartminne, kontrolltagning, riktning, avståndsbedömning och vägval.

Dessutom tränar vi intervall-orientering och offensiv höghastighetsorientering. Vid dessa pass tränar vi förenkling av kartbilden och offensiv orientering under hög fart.

Olofström har tillgång till Sveriges mest varierande terräng med 50-talet kartor av hög kvalitet inom 4-5 mils radie. Här finns detaljrik kustterräng som lär dig behärska extremt svårorienterad terräng. På nära håll har vi även kontinental terräng med stor kupering och vägvalsutmaningar. Tuff och fysiskt krävande inlandsterräng och sandig snabb kustterräng bidrar till att du blir en komplett orienterare. Många aktiva orienteringsklubbar i närheten gör att det alltid finns uppdaterat kartmaterial av hög kvalitet att tillgå.

Våra OL-teknik träningar syftar till att lägga grunden för ett automatiserat beteende i olika terräng- och orienteringstyper. Svenska Orienteringsförbundets Elitplan beskriver i sin “kravanalysteknik” problematiken med tänkandet i orienteringen på ett bra sätt. När eleverna lämnar vår utbildning har de fått chansen att utvecklas i de olika momenten som behöver automatiseras.

Vi använder oss av livelox för att analysera orienteringstekniken.

Exempel på teknikträningar: